DETERMINARI DE ZGOMOT
Determinarea intensităţii zgomotului din mediul înconjurător are ca scop protecţia sănătăţii oamenilor faţă de efectele nocive ale sunetele puternice, disarmonice, generate de diferite activităţi. Unitatea de măsură a intensităţii sunetului este „decibelul” (dB). Scala de intensităţi sonore este logaritmică. La valoarea de 120 dB sunetul produce durere în ureche. O reducere a zgomotului cu 3 dB nu este sesizabilă dar efectul dăunător se reduce la jumătate. Dacă 2 maşini alăturate produc fiecare zgomot cu intensitate de 70 dB, zgomotul general este 73 dB nu 140. Intensitatea zgomotului depinde şi de frecvenţa sunetelor.
Exemple de intensităţi ale sunetului la diferite surse de zgomot:
- motor cu reacţie la 25 m. distanţă 140 dB
- ciocan pneumatic 130 dB
- avion la 50 m. 120 dB
- tinichigerie 100 dB
- trafic stradal intens 80 dB
- convorbire pe ton normal, la 1 m. 60 dB
- vorbit în şoaptă 30 dB
Prin STAS 10009/1988 s-au stabilit limitele admisibile ale nivelului de zgomot în mediul urban, diferenţiat pe zone şi dotări funcţionale.
Astfel, zgomotul stradal la nivelul trotuarului este limitat la 60-70 dB; la limita unei incinte industriale, 65 dB ziua şi 50 dB noaptea, la limita pieţelor, spaţiilor comerciale, restaurantelor, 65 dB.
Laboratoarele TONNIE efectuează determinări de zgomot în mediul exterior, cerute prin autorizaţiile de mediu, cu un sonometru electronic de clasă A, cu sensibilitate de 2 octave şi 1/3, cu înregistrarea valorii medii corectate (Leq(A) dB) pentru o durată programabilă de măsurare precum şi valoarea minimă şi maximă în acest interval.