La inceputul acestui articol despre analize pesticide, va oferim o informatie la care prea putini dintre noi s-ar fi gandit: cofeina din plante actioneaza precum un pesticid natural. Nu degeaba se recomanda turnarea zatului de cafea in plantele din ghiveci! Cofeina are rolul de a proteja plantele de daunatori si de a le reda vitalitatea. De asemenea, cofeina previne cresterea buruienilor in jurul plantelor, pastrand o suprafata curata. Tot ca o curiozitate, va spunem ca alimentul cel mai scump din lume este facut din saliva. Supa de cuib de pasare este una dintre cele mai scumpe delicatese chinezesti, si se prepara din cuib de randunica. Nu este vorba despre o randunica de pe la noi, ci despre una asiatica, al carei cuib este realizat, in intregime, din saliva zburatoarei. Pretul unui kilogram de cuiburi variaza intre 2000 si 10.000 de dolari. Si pentru ca intre alimente si pesticide exista o foarte mare legatura, va anuntam ca cercetatorii americani au descoperit faptul ca erbicidul numit atrazina „feminizeaza” barbatii. Despre atrazina se stia deja ca provoaca anomalii sexuale. Acum s-a aflat, prin analize pesticide, ca aceasta altereaza si semnalele hormonale in celulele umane, desi este al doilea cel mai folosit erbicid in agricultura. Nutritionistii si endocrinologii sustin ca acumularea ingrasamintelor chimice si a pesticidelor are efecte asupra organismului uman ce duc, in timp, la probleme grave de sanatate. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii foarte atent cu ce te hranesti si sa fii sigur ca hrana nu contine astfel de substante nocive. Sunt intrebuintate 3 000 de formule chimice pentru acestea si 25 000 de denumiri comerciale. Multe substante chimice au fost folosite contra unor daunatori din agricultura inca din cele mai vechi timpuri, unele dintre ele fiind produse naturale (sulf, piretru, etc.). Ulterior, necesarul in continua crestere de astfel de produse a condus la dezvoltarea unei industrii de sinteza care produce o gama extrem de variata de substante denumite generic „pesticide”. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca pesticidele modifica secventele de ADN, initiind dezvoltarea cancerului. Mai mult, prin analize pesticide s-a ajuns la concluzia ca acestea provoaca o crestere a cantitatii de zahar si grasime in sange la femei. De asemenea, s-a observat cresterea in greutate si faptul ca ficatul se mareste. La barbati, s-a constatat pierderea in greutate, sensibilitate sporita a rinichilor si anumite dezechilibre ale ficatului. In cazul femeilor insarcinate, cercetatorii americani de la Universitatea California, din San Francisco, au descoperit ca pesticidele cresc activitatea genei asociate si cu greutatea anormala a bebelusilor la nastere. O a doua gena cu activitate sporita a fost semnalata in randul femeilor care sufera de o inexplicabila infertilitate. De asemenea, pesticidele pot trece bariera placentara. Actioneaza asupra fatului in diverse stadii de dezvoltare si duc la diverse malformatii precum lipsa membrelor sau a degetelor. Hrana produsa cu ajutorul pesticidelor a dus in ultimii ani la inregistrarea unei mortalitati infantile la cote alarmante. Pesticidele se acumuleaza in plante, care sunt consumate apoi de animale, iar in final ajung la om. Prin consumul produselor de origine animala si vegetala, noi ingeram cantitati foarte mici de pesticide, dar care, in timp, produc efecte ireversibile. Pe de alta parte, consumul de pesticide mai poate duce la aparitia cancerului, a bolilor nervoase si poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocand probleme sexuale si de reproducere. Toxicitatea asupra omului este direct legată de structura chimică a produsului, lucru reliefat de următoarele aspecte:
- majoritatea pesticidelor, patrunse prin ingestie, cauzeaza colici, greturi, voma si diaree;
- actioneaza asupra sistemului nervos producand tulburari senzoriale si de sensibilitate, nevrite, convulsii, paralizii si tulburari psihice;
- in cazul anumitor clase de pesticide, apar manifestari hepato – renale, tulburari de ritm cardiac si respiratorii, modificari cutanate si modificari sanguine;
- un aspect particular il constituie tulburarile biochimice enzimatice si de metabolism, intalnite in intoxicatiile cu pesticide.
Studiile au scos la iveala faptul ca fructele si legumele contin cele mai multe pesticide. Astfel, la nivel mondial, 55,6% din esantioanele prelevate de fructe si legume nu contin reziduuri de pesticide, 38,4% au cantitati reduse, in timp ce 6,3% sunt neconforme, deoarece depasesc limita maxima admisa. Depasirile cele mai mari de reziduuri toxice sunt la ardei gras, ardei capia, linte si vinete. Cele mai reduse cantitati sunt la cartofi, andive, morcovi si rosii. In Romania, analizele au aratat ca aproximativ 20% din legume si fructe depasesc concentratia admisa. Prin analize pesticide, ALS Life Sciences le faciliteaza clientilor proprii obínerea acreditarilor si autorizatiilor necesare in procesul de productie si in cel de comert. Pentru a reduce semnificativ timpul de testare si pentru a va oferi rezultate rapide si sigure, utilizam tehnici avansate. Prin cromatografia de inalta rezolutie, putem identifica simultan peste 320 de pesticide. Examinam rapid calitatea apei puturilor, raurilor si lacurilor, aerului, solului, deseurilor, sedimentelor, fructelor, legumelor si produselor lactate. Dispunem de o retea globala de laboratoare.